Její organizátor Petr Fejfar označil pondělní akci k výročí uspořádanou městem v Penzionu Olga jako nepatřičnou a zavádějící. „Byla i neslušná vůči těm, kteří první vystoupili na kašnu a kteří v dobách předlistopadových neseděli jen doma za kamny, ale snažili se o změnu tehdejšího režimu. Je nepatřičné, neuctivé a arogantní, že na jedinou oficiální městskou listopadovou akci tito lidé nebyli ani pozváni,“ nechal se slyšet Fejfar, který v této souvislosti ještě poznamenal, že o minulém víkendu celý národ slyšel uznání současného prezidenta Václava Klause Václavu Havlovi, kterému poděkoval a označil ho za muže listopadu 1989. „Naše radnice něčeho podobného schopná nebyla a není,“ domnívá se Fejfar.

S tím však naprosto nesouhlasí českoskalický starosta Tomáš Hubka. „Doposud jsem nechával různá vystoupení pana Fejfara bez komentáře. To, co se však odehrálo okolo 20. výročí listopadu 1989 již však bez povšimnutí nechat nemohu,“ prohlásil starosta.

V den výročí padaly také výtky

Petr Fejfar rovněž na adresu radnice uvedl, že je zarážející, jakým způsobem se rada města i vedení města postavilo k výstavě, kterou Fejfar s přáteli uspořádal ve Staré radnici. „Město tuto výstavu v navrhovaném širším pojetí na základě jednání rady města na začátku léta odmítlo jako příliš nákladnou a neproveditelnou,“ tvrdí.

Podle slov českoskalického starosty Tomáše Hubky město Česká Skalice počítalo s uspořádáním výstavy k 17. listopadu buď v prostorách nového informačního centra, nebo v penzionu Olga.

„S obdobným námětem nás navštívil pan Fejfar, který ale předpokládal větší rozsah zamýšlené výstavy. Po projednání této situace jsme ho informovali, že trváme na původním záměru a vyzvali ho k případné spolupráci. Po zahájení příprav výstavy pořádané městem bylo zjištěno, že pan Fejfar pokračuje ve svém záměru samostatně a vzhledem k tomu, že dle našeho názoru uspořádat dvě obdobné výstavy je zbytečné, rozhodlo se město uspořádat na téma 17. listopadu besedu nad kronikou města,“ vysvětluje Tomáš Hubka, který označuje Fejfarovo vystoupení za lživé a smyšlené.

„Jako jeden z účastníků tehdejších událostí bych rád připomenul, že je naší povinností ctít ideu sametové revoluce, smysl demokracie a svobody slova. Ale mějme na paměti, že do těchto hodnot nepatří lež a nenávist,“ dodal starosta.