Byť počasí bylo opravdu podzimně sychravé, sportovcům to nevadilo a obsadili šest mužských a čtyři ženské kategorie

Legendární běžecký závod z Hronova do Náchoda má za sebou po sobotě jeden z historicky nejúspěšnějších ročníků. První pokořený rekord hlásili pořadatelé už před startem 57. ročníku. „Přihlásilo se nám rekordních 747 běžců, někteří z nich si však nevyzvedli čip, takže konečný počet účastníků budeme znát až po závodě," říkala ještě před doběhem nejrychlejšího vytrvalce Hana Kopecká, dlouholetá členka organizačního týmu běhu z Hronova do Náchoda. Účastnické číslo se nakonec zastavilo na cifře 668.

Na druhý rekordní zápis museli pořadatelé i početné publikum čekat 29 minut a 5 vteřin. To cílovou bránou proběhla nejrychlejší žena letošního ročníku, Eva Vrabcová-Nývltová. Ta opět dokázala, že není jen skvělou lyžařkou-klasičkou, ale také excelentní vytrvalkyní.

„Snažila jsem se držet nejrychlejších mužů," říkala skromně v cíli držitelka nového traťového rekordu. Ten starý, který měla od roku 1995 ve vlastnictví Monika Deverová, posunula na trati o délce 8,85 kilometru o neuvěřitelných 50 vteřin.

Absolutní traťový rekord Jana Pešavy z roku 1993 (25:07) letos odolal, úplně první se do cíle na náchodském náměstí dostal Keňan John Tanui (26:39).

Běh z Hronova do Náchoda je v podstatě sprinterský závod, do kterého se tak přihlašují i sportovci, kteří získávají trofeje na republikových závodech. Trať z Hronova do Náchoda už ale absolvoval i sedmaosmdesátiletý kmet. Výjimkou nebyli ani zahraniční účastníci z Ukrajiny, Polska, Slovenska, Velké Británie nebo Maďarska.

Běh odstartoval tradičně z náměstí v Hronově. Cíl čekal závodníky na náměstí T. G. Masaryka před městskou radnicí v Náchodě.

Jaroslav Rufer, hlavní organizátor závodu, uvedl: „Podle nejstaršího silničního běhu v Evropě na trase Běchovice Praha se našemu závodu přezdívá „Malé Běchovice", což je velká pocta. Je to prostě jiný závod. Většina podobných podniků má tendence běhat jen na okruhu, ale my propojujeme dvě města, je to rozhodně náročnější. Navíc je zde i zdravá rivalita mezi náchodskými a hronovskými běžci, kteří proti sobě na trati bojují. Spousta závodníků se k nám rok co rok vrací."

Akce se stala rovněž součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník.