Grimm už rok vykonává dobrovolnou službu ve spolupráci Střediska volného času Déčko Náchod a Základní školy Plhov. Svým žákům chce přiblížit možnosti anglického jazyka.

Využili Mikovu cestu do Mexika

„Během hodin vidím, že mnohé děti dost dobře netuší, k čemu všemu mohou cizí jazyk využít a získat k němu vztah. Rozhodla jsem se proto uspořádat dopisovací akci s jejich vrstevníky z jiné země," vysvětlila Grimm. Když její přítel Mike odjel v rámci stejného projektu EDS do Mexika, využili příležitosti a české děti tak dostaly možnost se přes dopisy seznámit s mexickými vrstevníky.

Dopisování neprobíhá poštou kvůli častým problémům a zdlouhavému posílání dopisů přes oceán z Evropy do Mexika. Maria proto raději předává dopisy osobně vždy při návštěvách jejího přítele. Když od něho odjíždí, do Čech se navrací s odpověďmi.

Projekt však neobsahuje jen samotné dopisování. Jeho součástí je taktéž seznámení se s mexickou kulturou a tradicemi. Děti se proto třeba před Vánoci dozvěděly rozdíly mezi oslavami svátků v obou zemích, stejně tak tomu bylo i v čase Velikonoc. Jejich školní výuka pak navíc byla doplněna vyhledáváním informací o zvířatech, jídle či sportu v Mexiku.

Maria tu nebude, internet ano

Jelikož Maria na konci prázdnin z České republiky odjíždí, mezinárodní korespondence žáků skrz její osobu už pokračovat nebude. Nemyslí si však, že by kontakt mezi nimi ustal.

„Žáci si mezi sebou vyměnili e-mailové adresy či Facebook, mají proto možnost i nadále zůstat v kontaktu a rozvíjet svoje jazykové schopnosti," dodala Maria Grimmová. (mon)