Za ekonomiku kraje by měl odpovídat starosta Kopidlna na Jičínsku Josef Táborský (CSSD), za regionální rozvoj, územní plánování a cestovní ruch stejně jako doposud Helmut Dohnálek (SNK–ED). O posty radních odpovědných za sociální a majetkoprávní otázky by se pak měli rozdělit lidovci Vladimír Derner a starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (oba Koalice pro Královéhradecký kraj).

Takové bude nejspíš obsazení doposud neznámých křesel v nové radě Královéhradeckého kraje, jak je včera zjistil Deník.
„S takovou představou alespoň jdeme na pondělní jednání, kde budeme dolaďovat podmínky koaliční spolupráce“ uvedli lídři všech tří stran.
Lidovecké Koalici a Dohnálkovi budou nejspíš zároveň nabídnuty posty dvou vicehejtmanů.

Křeslo prvního vicehejtmana obsadí, jak bylo jasné už po volbách, známý Julínkův kritik Vladimír Dryml (CSSD), hejtmanem bude pochopitelně lídr sociálních demokratů Lubomír Franc.

Zbývající tři křesla radních, která připadnou vítězné ČSSD, Franc tají. Pokud nenastane překvapení, na funkce radních za dopravu, školství společně s kulturou a konečně životní prostředí se zemědělstvím jsou podle informací Deníku horkými kandidáty Jiří Nosek (hradecký učitel), a Josef Ješina (rychnovský podnikatel). Jméno posledního sociálně – demokratického radního si netroufáme odhadovat. Tady je adeptů víc.
„Nebudeme žádná jména před pondělním jednáním zveřejňovat, je to předčasné,“ uvedl Franc.

Na vytvoření středolevé koalice se ČSSD dohodla s lidovci a Evropskými demokraty v pátek pozdě večer. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít většinu 25 křesel. KSČM a ODS skončí v opozici.

Uplynulé čtyři roky vládla v kraji koalice občanských demokratů s „Dohnálkovci“.
Rozdělení nové rady systémem 6 + 2 + 1 však bylo pro obě středové strany studenou sprškou. Jejich šéfové si představovali víc. A ani to netajili.
„Každý musel z něčeho ustoupit. My z personálních požadavků, sociální demokraté naopak šli vstříc našim programovým požadavkům,“ sdělil Dohnálek.
Blíž pravdě však bude spíše zpytování lídra lidovců Jiřího Veselého. ČSSD si mohla diktovat, přiznal.

„Sociální demokraté měli další tři možnosti sestavení koalice,“ uvedl Veselý. Ale ani podle něj nenastaly vážnější programové rozpory.
Dohnálek má také výhrady k tomu, že jeho nástupcem – prvním náměstkem hejtmana – bude Dryml. „Vytížení 1. vicehejtmana je velké, a k tomu ještě bude zastávat post senátora? Ale to je věc ČSSD.“

Dohnálek rovněž odmítá, že jeho programové požadavky si mohl prosadit v krajské radě už v uplynulých čtyřech letech. „To jsme měli jiný program, a ten byl splněn bezezbytku, dokonce několikanásobně,“ tvrdí.

Jeho SNK–ED požaduje investice do silnic a zvýšení platů ve zdravotnictví, sociální sféře a na úřadech. Lidovci by rádi zavedli rodinné pasy, dostavěli dálnici D 11 a udrželi síť zdravotní péče.