„Setkání jsme uspořádali proto, abychom se jako starostové domluvili na nějaké společné strategii, co budeme dělat v souvislosti se situací kolem dostavby dálnice D11 a přeložky silnice číslo I/33 z Hořenic ve směru na Náchod. Abychom s tím nějakým způsobem pokud možno pohnuli," uvedl jaroměřský starosta Jiří Klepsa.

Ten spolu s náchodským starostou Janem Birkem setkání inicioval. Obě jejich města totiž leží na hlavním tahu na Polsko a dopravní zatížení je v nich obrovské.

Starostové se začali domlouvat, jak postupovat společně třeba i ve věci oprav krajských silnic. Jejich špatný stav totiž trápí snad všechny lokality a řidiče. Královéhradecký kraj jako vlastník silnic druhé a třetí třídy připravuje strategický plán jejich oprav. Protože starostové stav cest v jejich okolí znají nejlépe a vědí, jaké je tam vytížení a co obyvatele trápí, chtějí cesty na Náchodskou a Broumovsku kraji k opravě společně doporučit.

„Nebudeme řešit, kdo z nás je z jaké politické strany, ale chceme otázky dopravy řešit stejně jako břidlicový plyn. Zjistili jsme, že když je síla starostů, když se semkneme na jednu věc, tak jsme schopni ji dotáhnout do konce. Jako s těmi břidlicovými plyny, které už nám nehrozí, " míní Jan Birke.

Birke je po loňských volbách i krajským zastupitelem a členem dopravního výboru kraje. „Celá řada komunikací už je v plánu oprav. Jde mi však o to, aby až strategický plán oprav budeme připravovat na kraji, abychom se mohli o něco konkrétního opřít," dodal Birke.

„Naše město se k věci hlásí proto, že nás severnější cíp okresu trápí dostupnost v zimě nebo zákaz solení některých silnic v okolí. Pak to jsou komunikace, které jsou všude v dezolátním stavu," uvedl starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs.