Na takové a mnohé další otázky se minulý týden redaktoři Náchodského deníku zeptali deseti školáků prvního a stejného počtu žáků druhého stupně základních škol, a to v rámci celostátního průzkumu.
U některých dotazů se názory dětí téměř nerozcházely a jinde zase platilo, co odpověď, to originál.

Vadí jim i, že křičí

Mnohé rodiče by jistě především zajímalo, co jejich potomkům právě na nich vadí.
„Nekoupí mi nic kvalitního, někdy bez důvodu křičí, občas nám něco zakazují, pracují v hospodě, nutí nás uklízet,“ vypustily z úst ratolesti z prvního stupně. Školáci starší pak prozradili, že jim vstávají vlasy na hlavě z toho, že je rodiče nutí do práce, občas je pokládají ještě za malé, někdy se chovají jako děti a „buzerují“ je.


Zajímavé výsledky vzešly i z nevinného dotazu, kolik peněz potřebuje na měsíc rodina, aby se měla dobře. Školáci nejčastěji tipovali částku 20 tisíc korun. Objevil se však i obnos 50 tisíc, 500 korun nebo vyjádření – důležité je, že se mají rádi.

Co s milionem?

Financí se týkala i otázka znějící: Kdybys vyhrál milion korun, co bys s ním udělal.
„Postavil bych nám nový dům, něco bych rozdělil mezi bližní a část dal na charitu, koupil bych si auto,“ přemýšleli žáci prvního stupně.
Také jejich starší spolužáci se museli na chvíli vžít do role milonářů a vypořádat se s tímto dotazem. Peníze od nich by putovaly na opuštěná zvířata, lázně pro maminku, cestu k moři, rodičům na splátky domu i na pořádnou „kalbu“.


Námi oslovení školáci se zamýšleli i nad tím, co je podle jejich názoru největším nebezpečím pro lidstvo.

Bohatství je…

„Největším nebezpečím pro lidi jsou lidi,“ shodli se minimálně ve třech případech školáci z druhého stupně. Dále uvedli i živelné pohromy, továrny či žárlivost. Na prvním stupni považují caparti za nebezpečí nejen války, znečištění vody či vzduchu, tsunami a výbuch Slunce, ale také zmije nebo dokonce lásku.


Rozdílné názory měli žáci i na pojem bohatství. I když některé ihned napadaly peníze, truhla plná drahokamů a dům, našli se i tací, kteří odpovídali: „Bohatstvím je pro mě láska, rodina, zvířata, spokojenost či svoboda.“