„Jde o maximální číslo. Například v porovnání s krajskými volbami na podzim, kdy jich bylo vydáno 23, nebo při volbách do senátu 14, je to tedy několikanásobně větší zájem ze strany voličů. Nejvíce se k tomu přiblížil počet vydaných voličských průkazů na volby do poslanecké sněmovny v roce 2010, kdy se vydalo 251 průkazů," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Pro voličský průkaz si z Prahy, kde pobývá, do Náchoda zajel i pořadatel Muže roku a charitativních akcí David Novotný. Od pátku totiž bude v Liberci a volit jít chtěl.

„Mile mě potěšilo, že nebyly žádné fronty, a byli tam všichni velmi příjemní. Mám volební průkaz číslo 279," řekl Novotný. Domnívá se, že jestli lidé chtějí vybrat svého kandidáta, tak by měli k volbám jít. „Pečlivě jsme se díval na debaty v televizních stanicích a volím Miloše Zemana," říká Novotný, který se dokonce vsadil s kamarádkou o luxusní večeři, kdo bitvu o Hrad nakonec vyhraje.

Lidé sází jen pár korun

Zatímco o průkazy byla mela, sázkové kanceláře v Náchodě velký zájem o sázky na prezidentské kandidáty nepozorují. „Lidé si občas vsadí, ale žádné závratné částky, tak maximálně do sto korun. Tipují spíš vítězství Miloše Zemana. Tomu odpovídá i nižší kurz na jeho zvolení," prozradila zaměstnankyně jedné kanceláře ve městě.

Výše kurzu byla ve středu odpoledne 1,55 na Miloše Zemana a 2,3 na Karla Schwarzenberga. „Kurz se mění, a to i několikrát během dne," dodala pracovnice.

„Na politiku nesázíme, zajímá nás spíš sport. Tomu rozumíme. Vsadit třeba stovku na Zemana, tak bychom v případě jeho vítězství vyhráli asi jen o čtyřicet pět korun víc, než bychom investovali. A to se rozhodně nevyplatí," shodla se trojice mužů.

Ani sázková kancelář v Polské ulici nezaznamenala příliv zájemců o sázení na vítěznou hlavu státu. „V prvním kole voleb jeden pán vsadil dokonce devět set korun, ale nevyhrál nic," uvedla pracovnice kanceláře.