Pokud se do takové situace dostanou rodiče žijící na Českoskalicku mají možnost využít služby nedávno vzniklé Školičky na Kamenci v České Skalici. Hlídací centrum a dětský hotel se postarají o děti bez omezení práce jejich rodičů. Stačí zavolat a zeptat se, jestli mají volno.

Pohlídají děti třeba i celý týden

Děti zde pohlídají lékařka a zdravotní sestřičky nejen v době provozu jesliček a školky, ale po dohodě i v noci a o víkendu, v případě potřeby třeba celý týden.

Za zmínku jistě stojí také skutečnost, že péče v této školičce není důvodem ke ztrátě rodičovského příspěvku, a rovněž ceny jsou za poskytovaný servis all inclusive (strava, pitný režim) přiměřené.

Zeptali jsme se zakladatelky Školičky Karly Rybáčkové, jak se zrodila myšlenka otevřít právě takovéto dětské centrum s non stop službami. „Z vlastní zkušenosti vím, jak mohou děti zasáhnout do profese maminek, když není po ruce babička nebo když je babička příliš mladá a stále zaměstnaná. Proto jsem se rozhodla, že všem maminkám, které nechtějí o svou práci přijít, pomohu. Koncem loňského roku jsem otevřela jesličky a školku. Kvůli poptávce po dalších službách jsme začaly děti hlídat i v noci, o víkendech, prostě tehdy, kdy je potřeba. Hlídáme dokonce i děti nemocné, které mají rýmu či kašel, samozřejmě odděleně od dětí zdravých,“ říká Karla Rybáčková.

Školička sídlí v rodinném domě s vlastní zahradou ve velmi klidné části města Česká Skalice. „Celý dům jsme kompletně zrekonstruovali tak, aby splňoval všechny normy hygieny a bezpečnosti. Obě patra mají umývárnu uzpůsobenou výšce dětí a herny. Ložnice jsou oddělené, vybavené postýlkami, jídelna slouží zároveň pro výtvarné a pracovní aktivity… Dům je zařízen dětským nábytkem, hračkami, aby se děti cítily jako doma,“ říká Karla Rybáčková. „Hlídáme dětičky již od půl roku. Snažíme se vytvořit pro děti optimální podmínky, které jim umožní prožít den jako v rodinném prostředí. Pouze na část dne vymění kolektiv rodiny za nový kolektiv dětí.“

Maminka jednoho z dětí paní Knoppová dodává: „Paní majitelka i paní učitelky jsou naprosto perfektní ženy. Ke každému dítěti uplatňují individuální přístup, což mi vyhovuje. Děti zde mají zcela profesionální péči. Vnitřní prostor školičky je čistý, nový a útulný. Děti se zde cítí jako doma. Je skvělé, že zde děti mohou jíst a pít po celý den, prostě, když mají hlad. Jsem paní Rybáčkové moc vděčná, že odnaučila mého syna z fixace na mou osobu a já mohu v klidu odejít do práce. Velmi mi vyhovuje i otevírací doba jesliček, která je zde až do 17.30 hodin. Nejsou zde žádná negativa a můj syn je zde absolutně šťastný a spokojený, což je na něm vidět,“ nemůže si vynachválit hlídací službu jedna z maminek.

Více informací najdete na adrese www.skolickanakamenci.unas.cz.