Oním jedním technicko-administrativním pracovníkem je dosavadní strážník Petr Skála, který letos u Okresního soudu v Náchodě dostal roční podmínku se zkušební dobou na dva roky za nepřiměřený zákrok. V říjnu před dvěma lety měl zneužít pravomoci úřední osoby, když zasáhl proti muži, který napadal ženu. Strážníci incident tehdy viděli na kameře kamerového systému a na místo vyrazila hlídka, ve které byl i Petr Skála. Proti útočníkovi použil hmaty a chvaty, až muž podle soudu upadl. Ač se muž dál nebránil, dostal pouta. Nakonec se však incident vyřešil na místě. Podle státního zástupce však k takovému zásahu nebyl důvod, nikomu už nehrozilo bezprostřední nebezpečí. Tak rozhodly okresní a nakonec i krajský odvolací soud.

„Stoprocentně za panem Skálou stojíme. Jsme přesvědčeni o jeho nevině. Celý zákrok jsem viděl, tak to mohu říci s jistotou. Nic neporušil, neztotožňuji se s rozsudkem prvoinstančního i odvolacího soudu, nicméně nezbývá, než ho respektovat," uvedl velitel městské policie Ondřej Mundl, který zásah tehdy sledoval prostřednictvím přenosu z kamerového systému.

Ač i podle odvolacího soudu už útočník nikoho neohrožoval a proto strážník neměl použít donucovací prostředky, ale zasáhnout jinak, podle velitele Mundla muž ženu fyzicky napadal i v době, kdy hlídka strážníků dorazila na místo.

„Tam se podle soudu jednalo o neoprávněné použití donucovacích prostředků, kdy pan Skála měl neoprávněně toho údajně poškozeného svalit na zem, použít hmaty a chvaty. Já tvrdím, že to bylo naprosto oprávněně. Koneckonců se v tomto smyslu vyjádřili i další svědci, kteří na místě byli," uvedl Ondřej Mundl. Také povalený muž měl u soudu říci, že zákrok považuje za oprávněný. „Stejně tak ta paní. Ta řekla, že strážníci jí pomohli tím, že pána od ní odtrhávali," dodal Mundl.

Petr Skála podle něj patří k nejlepším strážníkům, jaké městská policie má. Rozhodnutí zastupitelů, které mu umožňuje dál pracovat u městské policie v Jaroměři, mu má pomoci. „Pro něj by byl rozsudek likvidační, protože nemůže vykonávat práci strážníka ani pracovat u jiné ozbrojené složky," uvedl Mundl. Státní zástupce přitom navíc navrhoval u soudu právě i zákaz činnosti, avšak podle Mundla je to více méně automatické.Také soudy zákaz činnosti odmítly jako nadbytečný. Podmínku strážníkovi udělily jako výchovný trest.

Velitel městské policie jaroměřské zastupitele informoval o tom, že právní zástupce Petra Skály nyní pracuje na dovolání k Nejvyššímu soudu. Starosta Jaroměře Jiří Klepsa k tomu na zastupitelstvu uvedl, že se uvidí, jestli existuje nějaká spravedlnost.