Na svém pondělním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města. Hlavním důvodem jsou obavy ze znečištění podzemních zdrojů pitné vody.

Musejí být ostražití a striktní

„Podle mého názoru musíme být velmi ostražití a striktní v odmítnutí. V momentě, kdy se nám nepodaří odrazit provádění průzkumných vrtů, už nikdo ten rozjetý vlak nezastaví,“ rázně prohlásil starosta města Jan Birke.

Náchodský zastupitel Libor Fiedler dodal, že jde především o pitnou vodu, která patří mezi nejkvalitnější na celém území České republiky. „Nesmíme tu nikoho nechat ani vrtnout, nám tady nejde o žádný plyn, ale o vodu,“ zdůraznil zastupitel Fiedler.

Nesouhlasí s průzkumem i těžbou

Zastupitelé ve svém společném usnesení nesouhlasí se stanovením průzkumného území a prováděním průzkumných geologických prací, které zahrnují mimo jiné chráněnou oblast přirozené akumulace vod Polická křídová pánev a mnoho dalších významných zdrojů minerálních vod v Náchodě Bělovsi.

„Náchod je ze zhruba osmdesáti procent napojen na Polickou křídovou pánev, je tu velké nebezpečí kontaminace spodní vody,“ uvedl Birke.

Náchodští zastupitelé se také usnesli, že nesouhlasí s případnou těžbou nekonvenčních ložisek zemního plynu a ropy v této oblasti.

Vše se týká asi padesáti obcí a měst

Podle starosty Birke se celá záležitost týká zhruba pěti desítek obcí a měst na Náchodsku a Trutnovsku. Ministerstvo životního prostředí České republiky podle náchodského starosty dostalo od osmnácti obcí takzvaný rozklad proti vydanému povolení průzkumné těžby.

„Rozklady se bude zabývat ministerská rozkladová komise, která by měla zasedat v březnu či v dubnu,“ řekl Birke.

Chystá se setkání všech zástupců

Dodal, že v Náchodě se 6. března uskuteční setkání starostů, představitelů hradeckého kraje, zástupců těžařské společnosti či ministerstva životního prostředí, kde se bude o celé záležitosti podrobně hovořit. .

Proti průzkumným vrtům se už dříve vyslovily vedení kraje a mnohé další obce a města. (čtk, sýk)