Cílem je prodat sto procent akcií, nikoliv pouze jejich část. Vládu nad pivovarem tak město předá tomu, kdo ho koupí a ztratí tím vliv na jeho řízení. I nadále však posazuje možnost, aby vidělo do jeho fungování. Proto žádá křeslo v dozorčí radě a také v představenstvu.

Zastupitelé určili i minimální cenu

Podle kritérií prodeje, které si zastupitelé odsouhlasili, bude muset zájemce o pivovar zaplatit nejméně 150 miliónů korun. Peníze musí složit ve chvíli, kdy budou akcie přepsány na jeho účet. V momentě, kdy vybraná společnost pivovar získá, se pak bude muset zavázat i k tomu, že v něm bude nejméně dalších pět let vařit pivo. Když podmínku nesplní, čeká ji sankce ve výši padesát miliónů korun.

„Schválené podmínky prodeje jsou zcela standardní pro každé výběrové řízení,“ míní starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka. „To co se tady odsouhlasilo, by mělo zajistit nejen prodej pivovaru za rozumnou cenu, ale i podmínky pro jeho další rozvoj. Naším cílem je, aby pivo Primátor i nadále existovalo a vařilo se v Náchodě,“ dodal starosta. Zastupitel za ČSSD Miroslav Brát, který při minulé diskusi prosazoval určit podmínky prodeje, však odcházel z jednání nespokojen.

„Chtěli jsme, aby byla předložena i ekonomická analýza stavu pivovaru. To proto, aby se dalo odpovědět na základní otázku. Zda je nutné prodávat, či nikoliv. Vedení města však přineslo jen kritéria prodeje. Pro nás je to málo a při hlasování o prodeji budeme proti,“ dodal Brát.

Hlasování o prodeji je zatím daleko

„Nejdříve musíme najít firmu, která podmínky prodeje zpracuje a výběrové řízení na prodej pivovaru připraví,“ říká starosta Oldřich Čtvrtečka. „Podmínky prodeje budou veřejné a vystaveny na úřední desce. Pak by mělo nastat otvírání obálek. Předpokládáme, že k výběru zájemce o pivovar může dojít někdy na konci ledna. Celé to však bude muset ještě projít radou a také zastupitelstvem,“ dodal.

To jak nakonec bude probíhat hlasování o prodeji není zatím jasné. Svůj předběžný nesouhlas dala najevo nejen ČSSD, ale chystaná transakce se nelíbí ani KSČM. „Podle mne není pivovar ve stavu, že začne za pár let prodělávat,“ míní zastupitel Josef Kindl. „Rovněž si nemyslím, že v době globalizace nemá šanci přežít.

Malé pivovary dobře prosperují v Německu, Belgii, Anglii i v Dánsku. A bývají chloubou měst, kde pivo vyrábějí. Renomovaný anglický časopis nedávno napsal, že dvě piva z náchodské produkce jsou nejlepší na světě. A náchodská dvanáctka vyhrála i při degustaci v Mnichově. Vážně si nemyslím, že má město tak kvalitní pivovar prodávat,“ dodal zastupitel. (Jiří Máslo)