„Zatím mám síly dost a pokud mi dovolí zdraví, vydržím," slibuje s odhodláním a popisuje momentálně velmi kritický stav pediatrů v celém Broumovském výběžku: „Jsme pouze tři lékaři. Oba kolegové odcházejí v srpnu, jeden z nich přesluhuje dokonce už sedm let.

Situace se už rok intenzivně řeší. „Věděli jsme dávno, že tady na Broumovském výběžku nebudou dětští lékaři. Je to skutečně obrovský problém," zdůrazňuje.

CHYBÍ GENERACE

Špatná situace je v celé republice. Příčina je podle Dalibora Dýmy v systému řízení zdravotnictví. „Nabízejí kde co, ale není komu. Podle mého skromného názoru chybí jedna celá generace lékařů," míní pediatr a podotýká, že to není jen o penězích a atraktivnosti, ale došlo ke ztíženému vzdělávání a získávání praxe lékařů, což je zásadní problém. Začalo to kolem roku 2000.

„Jsem zaměstnancem společnosti, která tvoří síť lékařů a ordinací po celé republice. Ta nyní nově nabízí zájemci osmdesát tisíc korun nástupní plat, byt i auto. Jen aby sehnala lékaře. Nábor je v celé republice," popisuje výhody, které by pediatra na Broumovsku čekaly.

NEBYL ZÁJEM

Na to, že tato kritická situace nastane, upozorňovali zdejší pediatři už několik let. Podle Dýmy to zatím nikdo neměl zájem řešit. „Měly by se starat i zdravotní pojišťovny. Zákon jim ukládá, aby zajistily praktické lékaře v okruhu pětatřiceti minut dojezdu. Pokud v Broumovském výběžku žádný takový pediatr nebude, bude nutné jezdit do Náchoda nebo Trutnova, což není možné stihnout," míní.

Dalibor Dýma přiznává, že původně chtěl také skončit, ale vzhledem k situaci je ochotný ještě pracovat. Denně musí vyšetřit okolo třiceti pacientů.

„Praktické lékaře není možné získat ze dne na den. Momentálně zkrátka nejsou. Polovina absolventů se vydá hned po studiu do zahraničí, třetina za téhle situace odejde ze zdravotnictví a zbylí se soustředí v krajských nemocnicích či klinikách," konstatuje dětský lékař a smutně dodává, že shánění může trvat i několik let. 

Problematice stavu pediatrů na Broumovsku se budeme i nadále věnovat.