Rok se s rokem sešel a čas masopustů je tu. Skupinky pestrobarevně oděných maškar se za bujarého veselí vydají do ulic měst či projdou vesnicemi. Ti, co rádi jedí, potěší navíc tlačenka, škvarky, jitrničky, ovárek či cukrované koblihy. Už v minulosti se jednalo o období, ve kterém bylo třeba se dosyta najíst a nabrat síly na následující postní období. To trvalo čtyřicet dní.

Jaroměřští se mohou těšit na masopustní průvod už zítra. Maškary a muzikanti se po třinácté hodině vydají od Základní umělecké školy F. A. Šporka směrem k městskému rynku a úřadu. „Potom svými taškařicemi budou chtít pobavit i ostatní. V mnoha krámcích se zastaví, pro radost zahrají a zazpívají," říká Jarka Holasová ze ZUŠ F.A. Šporka a dodává: „Hospodyně, opakujte mazurku, ať si s naším medvědem zatancovat můžete a hospodáři, drobné groše si střádejte, abyste klibnu nebo jiná zvířata od nás koupiti mohli."

Výtěžek z tohoto masopustního koledování předají v sobotu dopoledne v Domově sv. Josefa v Žirči, kde ještě rozveselí místní klienty svým masopustním rejděním.

Obyvatele České Skalice čeká masopustní veselí v sobotu od 9:00 hodin. Pro obveselení všech občanů vyjde rozpustilý průvod nejprve z Husova náměstí do staré školy, kde požádá starostu o povolení. „Měšťanům bude podáváno občerstvení masopustní: tlačenka, škvarky, taktéž koblihy a čaj, jakož i chleba sádlem mazaný," zvou pořadatelé SVČ Bájo, folklorní soubor Barunka, a Muzeum Boženy Němcové Česká Skalice.

Zakončení masopustu kdysi ohlašoval ponocný, který v noci před Popeleční středou zatroubil na roh a rychtář vyzval všechny k rozchodu. Druhý den se naposledy jedly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem. Dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice nebo pečené brambory.

Masopustní veselí na Náchodsku

JAROMĚŘ

„Masopust juž nastal" - tradiční masopustní průvod městem pátek 8. února ve 13:00 hodin odchod od ZUŠ

Masopust v Domově sv. Josefa v Žirči - folková kapela a LDO sobota 9. února v 10:00 hodin

ČESKÁ SKALICE

Masopustní průvod - sobota 9. února od 9:00 hodin z Husova náměstí

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ

Masopustní průvod městem - úterý 12. února od 13:00 hodin z Žižkova náměstí v Krčíně

MACHOVSKÁ LHOTA

Vostatkovej maškarní průvod a veselice na sále u Lidmanů úterý 12. února od 15:30 hodin u mostku na Řejšnej

ČERVENÝ KOSTELEC

Masopustní průvod - úterý 12. února ve 14:30 hodin u sraz u sokolovny

VELKÉ POŘÍČÍ

Masopustní průvod - úterý 12. února v 15:00 hodin od mateřské školy, poté od 15:45 hodin zábavný program pro děti v sokolovně