Zub času

V období okupace byl dělostřelecký srub Dobrošov na Náchodsku, který byl budován v rámci československého opevnění budovaného v třicátých letech, ostřelován v rámci zkoušek německých zbraní. Nejvíce jej poničila nová střela Röchling. Ale i tak celý objekt II. světovou válku přežil takřka bez úhony.

Více však pevnosti ublížil zub času a nyní hrozí, že při připomínce 80 let od březnových událostí roku 1939 přivítá Dobrošov návštěvníky zavřenou pokladnou. Tuto variantu připustil i ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari, který stále čeká na to, zda konečně dopadne tendr na opravu této památky. Kraj totiž již několik let marně hledá firmu, která by tuto památku, kde za několik měsíců dělníci v hloubce od 20 do 39 metrů vytvořili 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních sálů, zrekonstruovala. O prvních plánech na rekonstrukci Dobrošova se začalo mluvit v roce 2016. Od té doby hejtmanství marně hledá zhotovitele a třikrát už dostalo košem. Nyní mohou firmy podávat nabídky na rekonstrukci tvrze do 18. března. Pokud tento tendr dopadne, uzavře se pro návštěvníky pevnost na dva roky, kdy hejtmanství hodlá do Dobrošova investovat více než 94 milionů korun. Devadesát procent této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), přičemž kraj celou investici předfinancuje.

Návštěvníci však nebudou mít vyhráno, pokud výběr zhotoviltele opět nedopadne. I v tomto případě totiž hrozí, že se pevnost zavře. „Pokud se po letech skutečně podaří přes tendr vybrat vhodnou firmu, tak se pevnost již letos pro návštěvníky neotevře. Ale pokud se ani počtvrté nikdo nevysoutěží, tak jsme připraveni provést hloubkovou kontrolu celého objektu, zda není již pro lidi nebezpečný. A když dojdeme k závěru, že tomu tak je, tak zůstane letos Dobrošov uzavřený,“ uvedl Sixtus Bolom-Kotari.

Ilustrační fotografie.
Krajští záchranáři loni do života loni vrátili 54 resuscitovaných