Slávu, na kterou dorazil hojný počet lidí, zahájilo krátkou skladbou Trio Eustach. Poté se přítomní dozvěděli několik informací z rozvoje obce a vyslechli si i pár slov o plánech do budoucna. Nechybělo ani ohlédnutí do hluboké historie.


Poté již přišlo na řadu dlouho očekávané svěcení, veřejnosti zatím utajovaného, znaku a praporu, čehož se zhostil polický farář Marian Lewicki. Po jeho slovech byly symboly navržené heraldikem Janem Tejkalem z Ostravy účastníkům konečně zcela odhaleny.


„Pro tvorbu znaku obce byly použity jednak historické předlohy, ale také zcela nová tzv. mluvící znamení, jež obec srozumitelně vystihují. Znak tedy vypadá takto: v červeném štítě pod stříbrnou plamennou hlavou stříbrná hora s modrým šikmým břevnem se třemi zlatými růžemi,“ popsal Jiří Trnovský, který přítomné slavnostním odpolednem provázel. Ten dále vysvětlil, že červený štít a plamenná hlava souvisí s vlastním obsahem názvu obce – Žďár. Toto slovo znamená místo, kde byl les vymýcen a vypálen, aby se získala půda pro pole a louky, nebo místo lesního požáru. „Hora ve znaku pak symbolizuje stolovou horu Ostaš v katastru obce. Modré šikmé břevno se třemi zlatými růžemi zase vychází z historické vazby obce k panství benediktinů,“ sdělil Trnovský a dodal, že vlajka koresponduje s podobou znaku.


Vysvěcením symbolů však odpoledne nekončilo. Všichni přítomní byli pozváni starostou obce Pavlem Šubířem do restaurace, kde bylo připraveno bohaté občerstvení a navíc zahrála i živá hudba.