Transport rozdělený do sedmi částí mířil nejprve po dálnici D11 k Hradci Králové. Krajské město objel a pak zamířil přes Jaroměř na Náchod. Poslední část konvoje opustila republiku po 15. hodině. K žádným střetům nebo provokacím mezi příznivci a odpůrci nedošlo, neboť žádní odpůrci, kteří by svůj postoj dávali najevo na chodníku nestáli. Jen několik nevraživých pohledů sledovalo projíždějícího zeleného žigulíka, z jehož oken vlály pro změnu vlajky Ruska. "Během přesunu jsme nezaznamenali žádné nestandardní situace," potvrdil agentuře ČTK mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

KLIDNÝ PRŮJEZD NAŠÍM KRAJEM

Na průjezd se ve východních Čechách přišly podívat asi dvě stovky lidí.  Prvním šancí bylo tankování armádní techniky v Pravech. Kolem 9:40 ho dokončila první část konvoje, pak začala najíždět druhá - logistická část. Rychlost konvoje se při příjezdu do Prav přizpůsobila tak, aby se na dálnici netvořila kolona. "Na vojáky čekala asi dvacítka lidí, ale pravděpodobnost, že by s nimi mohli promluvit, byla malá, protože areál správy a údržby dálnic byl pro veřejnost uzavřen," oznámili přímo z místa reportéři Deníku.

Členové pardubického Klubu vojenské historie na místo dorazili v historických vozidlech – ve dvou džípech a cadillacu – veteránu. Průjezd konvoje sledovali i před dvěma lety. "My jsme tentokrát přijeli hlavně kvůli britským vojákům, ty jsme ještě neviděli. Jede s nimi i rumunský doprovod," řekl deníku člen klubu Milan Vinš.

Jedna ze skupinek vítala vojáky kolem desáté u královéhradeckého ČKD. "Vojáci mávají, lidé jimi oplácejí stejně. Průjezd je klidný, není tak sledovaný, jako v předchozích případech," hlásili z terénu naši reportéři po průjezdu prvních vojáků.

Jen za malého zájmu lidí projížděl konvoj americké armády Hradcem Králové. "Po cestě jsem viděl nejvýš čtyřicítku lidí," uvedl reportér Deníku. Mezi přihlížejícími se neobjevily žádné transparenty ani náznaky protestů, odpůrci tedy zřejmě nedorazili. Ve skupinkách, které konvoj sledovali, byli tatínkové s dětmi a příznivci, kteří vojákům mávali a fotografovali si je. Do dvanácti hodin Hradcem Králové projely tři kolony z avizovaných sedmi. Konvoj směřoval dál na Jaroměř.

Konvoj v Trotině.Zdroj: Hedu Panáková, Facebook¨
Snímek čtenářky, který pořídila dnes v Trotině.  Foto: Hedu Panáková, Facebook

Nejpočetnější, asi dvaceti až třicetičlenná skupinka zvědavců mávala vojákům z nadjezdu u Náchoda, kam první část konvoje dorazila před jedenáctou. "Nejprve jako předvoj projela bílá dodávka s vlajícími zástavami Česka a USA. Poté zelená lada s ruskými vlajkami, zřejmě odpůrci konvoje. A pak už Američané," upřesnili naši zpravodajové.

Někteří zvědavci ale mířili spíš na státní hranice, kde česká policie předávala kolonu polským kolegům, a kde lidé předpokládali, že se obrněná technika vždy aspoň na chvíli zastaví. První vozy přejely hranice do Polska už v pravé poledne. V jednu odpoledne překročily hranice i druhá a třetí část konvoje. "Na místě je asi padesát lidí, ve větru se třepotá asi padesát vlajek s hvězdami a pruhy. Jsou tu i členové vojenské historie se dvěma americkými džípy," uvedli redaktoři Deníku. Nakonec podle odhadů k hranicích dorazlo zhruba sto padesát civilistů.

Občas místem projela už zmiňovaná zelená lada. "Na některé příznivce konvoje působí ruské vlajky jako rudá barva na býka," popsali situaci na hraničním přechodu.

Konvoj přijíždí do Náchoda.Zdroj: Deník/Jiří Špreňar
Konvoj u hraničního přechodu v Náchodě.           Foto: Deník/Jiří Špreňar

Američané a Britové přesouvají přes Česko 125 ks vojenské techniky a 549 osob - příslušníků 2nd Cavalry regiment U. S. ARMY ze základny v německém Vilsecku. Složení vozidel je obdobné jako v konvoji, který krajem projížděl v roce 2015 - jde opět o obrněné transportéry Stryker, a to v různých modifikacích, a další logistickou podpůrnou techniku.