Například vyhlášená Dannyho kavárna v secesní perle Náchoda Hotelu U Beránka, je vyhledávaná mnoha hosty právě proto, že si zde mohou ke kávě či k novinám zapálit.

„Se zákazem kouření nesouhlasíme. V provozovně máme oddělené prostory, a tak si má každý host možnost vybrat, kam si sedne. V kuřácké části je instalováno i výkonné odsávání, které zajistí stále čistý vzduch. Pokud bude zákon definitivně v této podobě schválen, tak počítáme s odlivem zákazníků. Pro nás to bude znamenat i značnou finanční ztrátu. Rozhodnutí by se mělo nechat na provozovatelích a ne to striktně zakázat zákonem," míní Miloslava Rajská z hotelu U Beránka v Náchodě.

Názory návštěvníků restaurací se na striktní zákaz kouření různí. „Jsem proti celoplošnému zákazu kouření v restauracích. Když si jdu na pivo, tak k tomu cigareta patří. Pokud to opravdu uzákoní, tak se zase nějaká možnost najde. Když to nepůjde kouřit v hospodě, tak se bude chodit jinam. Rozhodovat by si o tom měli ale majitelé hospod, ty ztratí stálé zákazníky a přijdou o značnou část tržeb. Vláda jim v tom nepomůže a ztráty určitě nenahradí," rozzlobilo rozhodnutí vlády Miroslava O..

Některým kuřákům však zákon nevadí a ještě prý i zákaz schvalují. „Já jsem kuřačka a raději jdu do hospody, kde se nekouří. Jednak se toho tolik nevykouří, když se musí chodit ven, a výhodou je, že není kouřem načichlé oblečení," říká Ivana Kosinová.