Touha po výhře byla však až na druhém místě. Po celou dobu šlo hlavně o pospolitost a zábavu všech generací místních i přespolních obyvatel, aby se sešli, pobavili se a pochutnali si.

Akce se konala už vloni, ale prý jen tak na zkoušku. Letošní první ročník byl tedy důkazem, že se osvědčila a Poličtí zavedli novou tradici, která se zařadila na seznam mnoha dalších.

„Lidem naše zelňačka chutnala. Říkali, že je jemná a nasládlá, že kyselou rádi nemají. Však jsme do ni dali šest šlehaček a zahustili ji půl kilem mouky, aby byla hustá a krémová. Na závěr jsme přidali uvařené vajíčko," prozradili manželé Pavla a Jiří Pavlovi z Police nad Metují, jejichž tým nesl název Kotlíkáři z Oxu.

A proč zrovna z Oxu? „To podle knihy Zelňačka od René Falleta, ve které se dva staří Francouzi proslavili tím, že pro marťany z Oxu uvařili právě polévku zelňačku. Prý jim tak chutnala, že od té doby se vaří i na jejich planetě. Proto my jsme ti z Oxu a přiletěli jsme sem, abychom ji připravili," vysvětlili usměvaví manželé a přiznali, že vaří hlavně pro radost a legraci a jsou rádi, že Police stále něčím žije.

Naprostým překvapením pro všechny přítomné se stala bílá slovenská zelňačka, kterou zabodoval Bezruč team. „Uvařili jsme ji jako jediní a během hodiny se po ní zaprášilo. Lidé se vraceli, jak jim chutnala," potěšilo jednoho z kuchařů, kterému prý nikdo neřekne jinak než „Ouško".

Bezruč team soutěžil letos poprvé, ale plánuje, že nebude chybět ani v příštích ročnících. „Je tady výborná zábava, dobří lidé a všechno je fajn," zhodnotil „Ouško" a prozradil, že návrh uvařit tuto na naše poměry neobvyklou zelňačku vzešel od Standy Svobody, podle kterého se i pojmenovali.

„On totiž nemá jednu ruku, proto mu říkáme „Bezruč". Rozhodl, že polévka bude bílá se smetanou," vysvětlil kuchař. Část receptu prý tvoří tajné „know how" týmu. Členkami seskupení byly i dvě dámy původem z Košic, které už 40 let žijí v Polici nad Metují.

Zatímco všichni vařili a servírovali polévky seč jim síly stačily, Hlavonožec tým měl v samém závěru neskutečnou smůlu. Těsně před podáváním zelňačky se jim celý kotel převrhl. Polévky zbylo sotva na naplnění jedné misky pro sedmičlennou porotu.

A právě porotci měli velmi nelehký úkol. Všech osm anonymních vzorků museli postupně ochutnat a ohodnotit vzhled, chuť, vůni i hustotu. Známkovalo se od jedničky do pětky. Jako ve škole. V porotě nechyběl ani zástupce Náchodského deníku, poprvé v ní zasedl také Jiří Vlček z firmy zabývající se výrobou mražené pizzy.

„Nejprve jsem si dělal poznámky, teprve poté hodnotil. Je to taková moje profesní deformace, protože ve firmě hodnotíme a ochutnáváme zhruba dvakrát týdně," vysvětlil Vlček. Zelňačku prý miluje a posuzování nebylo ani trochu snadné.

Soutěžící polévku vylepšovali například smetanou, různými klobáskami, slaninou, vajíčkem, houbami, petrželkou i smaženou cibulkou. Míchali si také různé tajné směsi koření. V průběhu příprav se ještě utkali v několika disciplínách, v nichž hlavní roli hrálo zelí.

V konečném pořadí obhájil prvenství z loňského roku tým Trampská osada RED WEST. Ten mimo jiné získal i putovní zelák, aby mohl naložit zelí na příští rok. Vítězné polévce dodávala na chuti smažená cibulka.

Na druhém místě skončily Babky sokolky a třetí příčku obsadil Hlavonožec tým. Ostatní soutěžící skončili jednotně čtvrtí až osmí.

S nápadem uspořádat soutěž o nejlepší zelňačku přijela starosta Police nad Metují Ida Jenková před třemi lety z moravských Velkých Bílovic, což je nepsané partnerské město. „Oslovilo mě to z mnoha důvodů. Tím jedním je setkávání lidí a podpora jejich občanské sounáležitosti. Říkala jsem si, že to zkusíme i v Polici," vysvětlila starostka s tím, že by se to do budoucna mohlo stát dalším společným programem, který oživí náměstí. To se v sobotu podařilo.

„Doufám, že se v příštím roce přidají i další týmy z okolních obcí, Broumovska či sousedního Polska," přála by si Ida Jenková.

Součástí Polické zelňačky byly i trhy na náměstí a děti se mohly vyřádit na atrakcích. Na pódiu se vystřídaly kapely Kamarádi osady 5, Nacopak Band i dívčí trio. V letošním roce vznikla dokonce i vtipná hymna soutěže.