Včera 23. května po desáté hodině si žena přinesla židli, sedla si na ni doprostřed cesty v místě, kde začíná pěší zóna, a už se nehnula. Tím rázem zablokovala dopravu v centru města a několik desítek automobilů zůstalo stát v koloně táhnoucí se od supermarketu na Karlově náměstí až k radnici.

„Tady se dopravní situace každým dnem velmi zhoršuje," řekla Deníku žena. Po ulici se totiž mezi mnoha projíždějícími auty, která si zde zkracují cestu, pohybuje velké množství chodců včetně matek s dětmi. Žena sdělila, že k blokádě přistoupila proto, že jí prostě došla trpělivost.

Okolo postávající lidé a řidiči měli spíše reakce nepochopení. Někteří nabádali, ať ji dva muži vezmou a poponesou, aby se cesta uvolnila. Žena to však nevzdávala. Až když na místo dorazili dva strážníci městské policie a vyzvali ji jménem zákona, teprve s nimi ustoupila v poklidu stranou. Strážníci jí domlouvali, pokutu nedostala. Žena po chvíli odešla, avizovala však, že se vrátí. Okolo půl dvanácté opět v blokádě pokračovala. Strážníci přišli znovu a musela silnici opustit. Pak akci ukončila.

Na to, co říká reakcím řidičů, žena uvedla: „Někdo samozřejmě nebyl šťastný, někdo mi vyhrožoval, že mě nechá zaplatit ušlý zisk. Doufám, že se to mezi motoristy rozkřikne a třeba zase někdo zajede k tomu Kauflandu, aby to tady nebylo tak zoufalé."

Právě kvůli kolonám u Kauflandu v Bělovsi, které se zde tvoří, když jede vlak, radnice přišla s dočasným zprůjezdněním pěší zóny v ulici Příkopy. Trasa měla ulehčit obyvatelům plhovského sídliště, aby nemuseli objíždět celé město a čekat v kolonách. Zkratku se však naučili využívat i jiní řidiči. Žena ještě předtím, než přistoupila k soukromé blokádě, upozorňovala na problém s dopravou na náchodské radnici.

„Snažil jsem se jí vysvětlit, že to je dočasné opatření na dobu do konce května. Problém s dopravní situací v Náchodě je opravdu obrovský, hlavně potom v Bělovsi, kde v době, kdy jede vlak a spadnou závory, tak se skutečně zaplní celá komunikace až přes kruhový objezd u Kauflandu," řekl místostarosta Tomáš Šubert.

Podle něj se radnice snažila tomuto problému alespoň trochu ulehčit jednosměrným provozem právě přes ulici Příkopy na Plhov.

„Udělala se tady opatření, je snížena rychlost, jsou instalovány zpomalovací prahy," uvedl Šubert. Do toho přišla ještě uzavírka ulice Za Továrnou, kudy automobily najížděly na hlavní silnici. Nyní však kvůli rekonstrukci potrubí v tomto místě musí projíždět dále přes sídliště, kde jsou v jednom úseku instalovány semafory „Semafory tam mají být do 20. června, ale průjezd ulicí Příkopy bude zrušen do začátku června," uvedl Tomáš Šubert.

Vybráno z komentářů na Facebooku Náchodského deníku

Petr Čechura
Vůbec se té paní nedivím. Na Plhově sice nebydlím, ale několikrát jsem kolem „garáží" v poslední době šel a je to o život. Nechápu, jak někdo mohl povolit, aby se auta a lidé (vč. dětí, důchodců, maminek s kočárky a kolařů) pohybovali na stejném pásu. Limit 20 km/h tam velké množství projíždějících aut nerespektuje. Tam prostě auta v tomto objemu nemají co dělat!

Pavel Chráska
No chápu chodce, ale na druhou stranu chápu i řidiče, jel sem tam včera a chodci naprosto ignorují auta, chodí klidně ve čtyřech vedle sebe a je jim jedno, že tam jede auto

Jiří Horák
Předsedo! Má pravdu ta paní!!! Je to hrdinka. A vy jste břečka!!! A mělo by to mít vliv na vaše funkce!!!!!!!

Denisa Vlasáková
Já tam chodím s malým k doktorce a můžu vám říct, že je to opravdu příjemné kličkovat s kočárkem mezi cyklisty a projíždějícími auty… už jenom ten smrad je otřesný…

Michaela Kaufmanová
To je typický češství! Jen si stěžovat, řidiči si stěžujou, chodci si stěžujou, nedá se nic dělat, když se ty silnice a nádraží opravují… ale kdyby se to nedělalo, tak budete zase říkat, jak je hnusný nádraží a rozbitý silnice…

Martina Poláčková
Já tam jezdím i chodím s kočárem a žádný problém s tím nemám… rozhodně je mi to milejší, než to celé objíždět kolem hyperky… a jak je vidět, nádraží i kruháč se rýsuje, takže to snad vydržíme… ;-)

Šárka Šnajdrová
A kudy prosím mají ti řidiči jezdit? Máte někdo řešení?

(redakčně upraveno)