Klasiku ovšem tentokrát ozvláštníme jednou vychytávkou: Před dlouhými lety jsem v rozhlase poslouchala předvánoční povídání s Karlem Gottem, který radil svařáka „vytunit“ panákem rumu před podáváním. A tak jsem to zkusila a musím říct, že je to velká dobrota, ale i silná alkoholická dávka, která prostě zahřát musí! Vyprávěla jsem o tom kolegyňce, a ta to poradila svým rodičům. „Ale my to děláme už dlouho, to je námořnický svařák,“ opáčila její maminka. „Jen tobě rum do vína nelijeme,“ šokovala ji vzápětí s odkazem na dceřino mládí.

Romčina úsporná kuchařkaZdroj: DeníkSvařené víno s rumem opravdu zahřeje, ale i omámí, a tak holky bacha na spálené cukroví!

Kdo neholduje alkoholu a chce něco udělat pro své zdraví, může zkusit zlaté mléko. Hlavní ingrediencí je kurkuma, která má velké léčivé účinky. Kurkumin je silný antioxidant, přírodní antibiotikum, podporuje imunitu a zmírňuje kašel. Ovšem pozor - kurkuma se musí vždy snoubit s pepřem, který zesiluje její účinky!

Takže jdeme na to: Do rendlíku nalijeme mléko, lhostejno, zda je živočišné, nebo rostlinné. Na jeden hrnek je tato dávka: lžička mleté sušené kurkumy, půl lžičky skořice a špetka pepře, třeba i cayennského. Směs svaříme, odstavíme, přecedíme, přidáme sladidlo (nejlépe med) a lžičku másla. Zlaté mléko rozhodně vyzkoušejte, je moc dobré a zdravé. Napadla mne taková kacířská myšlenka, že by se do něj hodila trocha whisky, ale netuším, zda bychom ty léčivé účinky nezabili úplně.

VŠECHNY recepty Úsporné kuchařky najdete Z D E ! ! !

Hezky se zahřejte, prožívejte klidný advent a nenechte se vytočit hloupostmi. Do Vánoc je času dost, všechno naplánované se dá stihnout, a když ne, svět se nezblázní.