Organizátoři jako vždy nezklamali a návštěvníci díky jejich perfektní přípravě mohli během čtyř dnů ochutnat celkem 15 druhů různých piv. Kromě čepujících byli žíznivému davu připraveni bleskově pomoci i dva „záchranáři“, kteří mezi lidmi hbitě projížděli s rychlým kořalkovým vozíkem. Jako každoročně zpříjemnily posezení u pivka různé kapely, které zahrály k poslechu i k tanci.

„Na letošní Pivní slavnosti dorazil opět hojný počet návštěvníků. Celkem jich bylo více než tisíc. Nejsilnější účast jsme zaznamenali v sobotu večer, kdy k nám zavítalo přes šest stovek žíznivých. Celosvětová hospodářská krize se na našich slavnostech tedy naštěstí neprojevila. Lidé si na pivko s chutí přišli a my jsme s účastí velmi spokojeni,“ řekl nám jeden z hlavních organizátorů Josef Vavřena.

Jak jsme zaznamenali, na slavnosti přišli nejen lidé z okolí, ale i občané bydlící daleko za hranicemi našeho okresu. Například Bohumil Pavlínek přijel až z Hradce Králové. „Na slavnostech letos nejsem poprvé. Tuto akci již znám. Byl jsem tu asi před čtyřmi lety. Moc se mně tu líbí. Ochutnal jsem různé druhy piv, mezi nimi také Gambrinus, který patří mezi mé oblíbené,“ svěřil se nám Pavlínek.

Podle ohlasů si lidé Pivní slavnosti opravdu užili, ale málokdo z přítomných si asi vzpomněl, jak to kdysi všechno začalo. První kapitola se začala psát díky dvou místním občanům Josefovi Vavřenovi a Čestmírovi Lecnarovi. Ti se prý tenkrát vsadili, že uspořádají akci, na které se bude točit nejméně osm druhů piv. „Vsadili jsme se o sud a sázku jsme vyhráli. Kolega Čestmír Lecnar vymyslel termín okolo červencových svátků. První akce se konala ve zdejší hasičárně a potýkala se s velkými problémy. Neměli jsme čím chladit a samozřejmě ani styky potřebné na dodávku piva nebyly takové jako dnes,“ zavzpomínal Josef Vavřena. Akce se však výborně ujala. Druhý ročník proběhl již v hospodě a během let vyrostly slavnosti piva do dnešních obřích rozměrů. Za 17 ročníků zde lidé prolili svými hrdly stovky litrů zlatavého moku a se svým vystoupením se zde vystřídala řada kapel, mezi nimi třeba i country skupina Schovanky nebo legendární kapela Turbo. „Síly na organizaci nám již ale pomalu ubývají. Vše se musí promýšlet každoročně vždy několik měsíců dopředu. Do příprav by se měli ještě více zapojit mladí. Právě na nich totiž záleží budoucnost této tradice. Byl bych opravdu nerad, kdyby někdy tyto slavnosti zanikly,“ uvedl Josef Vavřena.

(Zuzana Kubečková)