O titul Vesnice roku se v Královéhradeckém kraji letos ucházelo 13 obcí. Odborná porota všechny navštívila a následně rozhodla o vítězi. Slavnostní předání všech ocenění se uskuteční 20. srpna ve vítězném Žďáru nad Metují.

K tragické nehodě došlo v neděli po poledni u Dobrošova, kde vyhasl život motocyklisty. Ten zřejmě nezvládl řízení a v pravotočivé zatáčce vylétl ze silnice do přilehlého lesa, kde narazil do stromů.
Smrt na rychlých kolech, motorkář vylétl do lesa a nepřežil náraz do stromů

Porotci udělili také druhé a třetí místo. Na pomyslných stupních vítězů stanuly Dobřany (okres Rychnov nad Kněžnou) a Havlovice (okres Trutnov). Odborná porota dále udělila bílou stuhu za činnost mládeže Ohnišovu (okres Rychnov nad Kněžnou). Za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří (okres Rychnov nad Kněžnou). Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov (okres Hradec Králové). Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

A čím Žďár nad Metují porotce zaujal? Obec dokázala zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže - důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podporu volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu. "Myslím si, že síla naší obce je v tom, že občanská infrastruktura je ve Žďáře prakticky kompletní - je tu prodejna, pošta, škola, školka, vlakové nádraží, dětské hřiště, sportoviště a třeba i turisticky vyhledávaná hora Ostaš," vyjmenovává starosta obce Pavel Šubíř místní benefity.

Dobročinný večer pro Broumovsko vynesl rekordní částku, která podpoří projekty na Broumovsku.
Dobročinný večer vynesl přes půl milionu. Podívejte se, kdo byl při tom

„Tato soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců, kteří se každodenně snaží zvelebovat a zkrášlovat své okolí, nezištně věnují volný čas mládeži nebo třeba záchraně místních tradic a rozvoji spolkového života ve své obci. Díky tomu venkov žije a pro mnoho z nás je atraktivní alternativou života ve městě,“ říká hejtman Martin Červíček.

„S oceněním je spojené finanční ohodnocení. Zlatá stuha přinese do vítězné obce milion korun na další rozvoj a Královéhradecký kraj jí navíc přispěje na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V rámci krajského i navazujícího celostátního kola se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. Přihlásit se každoročně mohou obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají do 7 500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek. Poslední dva roky se soutěž nekonala kvůli pandemii koronaviru.