Včera v dopoledních hodinách zelo oddělení registru vozidel v budově Městského úřadu Náchod prázdnotou. U okénka postával pouze jeden muž, který sem však přišel ze zcela jiných důvodů, než požádat o vlastní poznávací značku.

„Do budoucna mě to láká, ale nejdříve by to chtělo pěkné nové auto, pak teprve tu značku," směje se Pavel z Náchoda. Jediné, co ho prý odrazuje, je případné odcizení takové značky. „Musel bych žádat o novou a znovu ji zaplatit v plné výši. Ke všemu bych si nemohl zvolit stejnou," krčí rameny. „Měla by být možnost, pokud dojde ke krádeži, zažádat o novou a zaplatit jen výrobní poplatek," navrhuje. Značky na přání budou podle něho lákat hlavně různé „sběratele", kteří si jimi budou třeba zdobit své garáže.

To nepopírá ani vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Náchodě Miroslav Simon. „Taková rizika jsou. Zkušenost mě naučila, že čím hezčí máte poznávací značku, tím větší vzbuzujete pozornost a závist," konstatoval.

Nicméně dodal, že hned v pondělí si o vlastní značku zažádalo šest lidí a do patnácti dnů ji i obdrží. Další dva žadatelé si ji zatím jen zarezervovali a nyní mají ze zákona devadesát dnů, aby se rozhodli, zda ji skutečně budou chtít.

„Jako první přišel pán, který prý nemohl ani dospat, jak se těšil, až si tu svoji značku zaregistruje," popsal Miroslav Simon a dodal, že ráno stáli zájemci u všech třech okének.

Informace, o jaké státní poznávací značky byl zájem, jsou zatím tajné kvůli ochraně osobních údajů. „Konkrétní názvy značek nemohu prozradit, ale žádného Fantomase tady nemáme," žertoval Miroslav Simon a dodal, že nic, co by vyloženě vybočovalo, se neobjevilo. „Jedná se převážně o kombinace jmen a čísel, jednu značku tvoří řada osmi stejných číslic," prozradil.

Zvýšený zájem v příštích dnech náchodský městský úřad neočekává. „Myslím, že lidé budou přicházet průběžně. Některé odrazuje i cena, která je pět tisíc za jednu tabulku a deset tisíc za dvě," vyčíslil vedoucí odboru.

Ten také upozornil na další novinku, která je platná od nového roku. Je jí třetí značka, jež se připevňuje na nosné zařízení na bicykly. Tu si do této doby museli lidé buď přehazovat z auta, nebo si ji někteří i různě vyráběli sami. Nyní je možné ji získat za šest set korun.

Lidé se vyptávají, odrazuje je cena

V ostatních městech regionu byl zájem o speciální poznávací značky ještě o něco menší. „Přišli zatím tři lidé. Dva v pondělí a třetí včera," potvrdila Jana Frödová z novoměstského městského úřadu. Všichni žadatelé si značky zatím pouze zarezervovali, jelikož auta se jim teprve vyrábějí. „Lidé se spíš vyptávají, obvykle se jim nezamlouvá pořizovací cena," doplnila. Ani ona ovšem nemohla prozradit, jaké značky jsou v rezervaci. „Nejedná se o nic neobvyklého, čemu bychom se třeba zasmáli," sdělila.

V Jaroměři se během prvních dvou pracovních dnů nového roku nikdo o vlastní poznávací značku nezajímal. Potvrdila to Libuše Hamáčková z tamního městského úřadu.

V Broumově se přišel zeptat zatím jen jeden člověk. „Pán si přišel hlavně pro informace, měl už i tři návrhy, ale ty ještě tajil. Zřejmě je potřeboval poupravit podle pravidel," informovala Miloslava Jansová z odboru dopravy broumovského městského úřadu.

Speciální poznávací značky musí dodržovat určité zásady. Patří mezi ně například počet písmen či číslic, kterých musí být osm u osobního automobilu a šest u motocyklu. Na značce se nesmí objevit písmena G, CH, O, Q, jelikož se dají snadno zaměnit. Zakázané jsou také hanlivé či neslušné výrazy.