Přechod v Náchodě-Bělovsi hlídala polská hraniční stráž a policie. Muži i ženy v uniformě namátkou zastavovali přijíždějící automobily, hlavně ty s českými SPZ. Během deseti minut policista s úsměvem vrátil zpět do Čech tři vozidla. "Neměli potvrzení o negativním testu na Covid-19," vysvětlil důvod jejich návratu. Jak dále uvedl zhruba za tři hodiny služby vrátil takto 40 vozidel. "Naprostá většina tvrdila, že test mají, ale že si ho zapomněli doma," usmíval se. Sám si ale myslí, že to prostě jen zkusili a chtěli jet do nedaleké Kudowy Zdrój na nákup.

Testování ve školách. Ilustrační foto
ONLINE: Nouzový stav je minulostí, někteří školáci se vydali zpátky do lavic

V pondělí dopoledne byla situace viditelně klidnější na hraničních přechodech na Broumovsku. V Otovicích projel bez kontroly nákladní automobil směřující k blízkému lomu pro kámen. Dvoučlenná posádka hraniční stráže seděla ve služební dodávce. Na hraničním přechodu v Božanově nebyly kontroly vůbec žádné. Zkusit projet hranici bez potřebných potvrzení by tu sice šlo, ale s velkým rizikem kontroly na území Polska, kde hrozí karanténa popřípadě citelný peněžitý trest.

Na hraničním přechodu ve Starostíně byly dokonce tři uniformované složky - policie, hraniční stráž i celníci. Jeden z automobilů přijíždějících z české strany se při pohledu na služební automobily otočil dobrovolně, naopak řidič nákladního vozu jedoucí zřejmě pro klády v pohodě projel bez kontroly.