„Bylo to hezké, i když to bylo mokré. Byli jsme v papírenském muzeu v Dušníkách a moc se nám to líbilo. Dušníky jsou hezké, jako vždy, jen kdyby svítilo sluníčko. Navštívili jsme také Olešnici a tam byl krásný betlém a výborný pan průvodce, byl to restaurátor," uvedla Markéta Klofáčová z Nového Města nad Metují, která na výlet vyrazila s kamarádkou. Teprve odpoledne po návratu se vydala na jarmark tradičních regionálních výrobků, který se konal u městského muzea.

Zde mohli návštěvníci vidět na vlastní oči, jak takové tradiční výrobky vznikají. Spatřili například spřádání vlny na kolovrátku, práci dráteníka, kováře, výrobce dřevěných hraček nebo vinutí pravých hořických trubiček. Každý si mohl vyrazit pamětní minci jako suvenýr. Představila se také krejčí lidových krojů a dobových oděvů.

Předváděla se také výroba poctivých dřevěných šindelů, které kdysi chránily kdejaké stavení.

Podle Stanislava Kröglera, vedoucího dřevovýroby ze společnosti Živa z Klášterce nad Orlicí, která zde ukázku prezentovala, je na takovou běžnou střechu zapotřebí 18 tisíc šindelů. Řemeslníci musí pro jejich výrobu vybírat takové dřevo, které nemá žádné vady. Do šindelů je zapotřebí vyříznout i drážku, a tak doslova s každým šindelem si řemeslník vyhraje.

„Na výrobu šindele se používá dřevo ze smrků a jedlí a na zakázku také z modřínů," sdělil Stanislav Krögler.

Zatímco dopoledne na jarmark dorazili převážně Češi, odpoledne zde byla stále více slyšet polština. „Odpoledne přišla invaze polských turistů, kteří tady výlet končili a zůstávali se zde bavit. Trhy je hodně zajímali, protože si na nich mohli něco vyrobit a odnést. Pak je samozřejmě hodně bavili ochutnávky. V našem infocentru si hodně kupovali pohlednice a katalogy," informovala Petr Kuřátková z informačního centra v Novém Městě nad Metují.

Tak funguje spolupráce

Další trhy se konaly tradičně na zámku. Před ním byla i výstava historických automobilů, byť ani jejich majitelům příliš nepřálo počasí. Na náměstí se pak konal doprovodný program. Odpoledne zde vystoupil třeba kouzelník, pěvecké sbory škol z Nového Města nad Metují i z Polska. Své dovednosti předvedli také malí hasiči.

„Výměna českých a polských návštěvníků autobusy je nádherná ukázka přeshraniční spolupráce. Češi a Poláci vzájemně navštíví partnerské město. U nás si někteří třeba poprvé prohlédnou, jaké máme náměstí. Češi například zase spatří, jaké je to v muzeu papírenství či na kolonádě v Dušníkách. Zjistí, že je tam spousta pěkného a naplánují si tam v budoucnosti třeba rodinný výlet. Je to dobrá cesta pro poznávání se navzájem. Navíc jazyková bariéra tady není příliš velká," uvedla novoměstská místostarostka Bronislava Malijovská.

Doprovodného programu se účastnilo také vedení jak Nového Města nad Metují, tak i Dušníků. V neděli se pak role obrátili a Poláci hostili v Dušníkách novoměstské zástupce. Ale to už v rámci zcela jiné akce. „V neděli odpoledne se v Dušníkách zahajují Dny česko-polské křesťanské kultury. Ukončení bude 27. října u nás v Novém Městě, za což jsme rádi. Letos je to pojato tak, že zahájení a ukončení je právě v partnerských městech," řekl novoměstský starosta Petr Hable.